Farmářské trhy. Někdo je vítá, jiný je zatracuje. Původní myšlenka byla určitě dobrá. Podpora tuzemských výrobců a zemědělců. Určitě si každý koupí raději rajče z české zahrádky, které má tu svou příjemně nakyslou chuť a krásnou vůni nežli to, které k nám putovalo neskutečně dlouho a na začátku své cesty bylo nezdravě zelené. Na farmářských trzích snad nakoupíte naprosto vše, co lze u nás vyrobit nebo vypěstovat. Nejčastěji je to
– ovoce
– maso
– ryby
– zelenina
– pečivo
– zákusky
– mléčné výrobky
– košíky
– květiny.
Vše, co souvisí s lidskou činností, se dá zneužít. A právě lidé, kteří se chtěli obohatit podvodem, dali farmářským trhům tak trochu nahořklou pachuť. Je to pár let, kdy se dostala mezi lidi informace o tom, že někteří „farmáři“ sklidili své produkty v supermarketu. Spoustu zákazníků to natolik odradilo, že už na farmářské trhy nezavítali. Není potřeba obcházet farmářské stánky obloukem. Dnes už se nic podobného stát nemůže. Státní zemědělská a potravinářská inspekce je velice pečlivá a stále jednotlivé prodejce kontroluje. V jednom roce vyrazí na kontrolu dokonce až tři sta osmdesátkrát.
Jestli je to možné, tak ochutnejte
Vše samozřejmě inspektoři zkontrolovat nemohou. Je potřeba, aby i zákazník byl obezřetný. Jestliže se rozhodnete nakupovat pouze ve svém městě, asi to budete mít nejjednodušší. Farmáři a producenti svých výrobků jezdí totiž většinou stále ti samí. Je tedy potřeba stánky nejprve obhlédnout, a hlavně se nebát na vše zeptat. Důvěru určitě vzbudí prodejce, který dá zákazníkovi své produkty ochutnat. Ne vždy je to pochopitelně možné. Výrobce proutěného zboží takovou možnost nemá. A jaké jsou současné prohřešky stánkařů?
1. Časté je nedostatečné označení zboží.
2. U nebalených potravin nebylo označeno místo původu.
3. Porušení hygieny prodeje.
4. Porušení podmínek o skladování a uchování zboží.