Veškeré ořechy jsou pro naše tělo velice vhodné. Obsahují velké množství minerálních látek a vitamínů a zdravých tuků. Samozřejmě nejsou vhodné pro ty, kteří jsou na ně alergičtí, těch ale není zdaleka tolik. Pokud chcete dopřát svému tělu něco, co mu prospěje a zároveň vám bude chutnat.
Pistácie jsou výjimkou mezi ořechy. Mají velký podíl proteinů a menší podíl tuku než většina jiných ořechů. Dříve vás zasytí a zároveň nejsou tolik kalorické. Jsou tedy vhodné pro dietáře a pro ty, kteří chtějí žít zdravě. Jsou vhodné jako zobání k televizi, třeba místo brambůrků, které jsou absolutně nevhodné. Pistácie volte spíše nesolené či jinak neochucené, tak aby vynikla jejich chuť. Ta je velice lahodná.
Pistácie rostou na stromě, konkrétně na řečíku pistáciovém, který je pěstován právě kvůli nim. Pěstuje se především ve střední Asii a na Blízkém východě. Pistácie se mohou konzumovat čerstvé, pražené či sušené. Využívají se také pro výrobu zmrzliny či salámu Mortadella. Nejvíce pistácií se dováží z Íránu, Spojených států a z Turecka. Narazit na ně můžete třeba i v Číně, Sýrii či v Řecku.
Nejedná se o nijak levné mlsání a možná i to vám pomůže v tom se s jejich konzumací krotit. Cena za kilo se pohybuje okolo sedmi set korun.
A kde se dají použít pistácie? V běžné kuchyni, třeba do salátů jako doplněk nebo při pečení. Můžete zkusit třeba skvělé pistáciové rohlíčky, které hravě nahradí klasické vanilkové s vlašskými ořechy. Pistácie také můžete použít k posypání jakéhokoli sladkého pečiva, kdy krásně doplní jeho chuť.
Pokud chcete konzumovat zdravé potraviny, určitě do vašeho jídelníčku ořechy zahrňte. Nejen že jsou velice chutné a zdravé, pomáhají i proti depresi a udržují náš mozek v kondici. Především pokud máte náročnější zaměstnání, při kterém je opravdu potřeba myslet, ořechy vám mohou pomoci se soustředit na práci.